Főoldal


Referenciák - Galéria

Moziszoba
   Tervezés
   Építés

  
Eszközök
  Vászon
  Projektor
  Hangfalak
  Dekor elemek
  Bútorok
  Elektronika
  Akusztikai elemek
 
Bemutatótermünk
 
Rólunk írták
 
Kapcsolat
A nagy kihívás.

  A telefonbeszélgetést személyes találkozó követte. Itt fény derült az igazi kihívásra. Nem csak egyszerűen egy társasházról beszélünk, ahogy azt az első telefon után sejtettük, hanem egy panelház sokadik emeletén szerette volna ügyfelünk megvalósítani régi álmát: a saját moziszobát. A feladat lasacskán a "teljesíthetetlen küldetés" kategóriába lépett. Viszont az egyre izalmasabb kihívás kezdte felpiszkálni fantáziánkat.

Egy gyors helyszini szemle, rögtön eloszlatta a szoba méretei iránt táplált reményeket. Klasszikus lakótelepi 5,2 x 3,5m, egyik végén nagy ablakokkal.

"Ha megoldjuk, végre nem egy pincében kell kuksolnunk, hanem panorámás, napsütötte szobában építhetünk" -  fedezte fel egyik kollégánk a feladat kellemes oldalát.

Az, hogy "szoba a szobában" technikát kell alkalmaznunk többé nem volt kérdés. Na de milyen anyagokkal és rétegrenddel, hogy maradjon egy állóhelynél és egy zsebtévénél nagyobb terület a helységből? Nagy hangcsillapítás a lehető legvékonyabb szerkezettel. És az anyagok feljuttatása sem látszott kis feladatnak.

Green GlueA számolgatások, agyalások, tervezések hetei következtek.
Megbeszélt 2 hét múlva ügyfelünk izgatottan újra jelentkezett  az eredményért. Terveink szerint falanként kb. 12 cm vastagságban megoldható a kivánatosat jól megközelítő csillapítás. Ennek megvalósításában sokat segített a Green Glue, melyet szintén bevetettünk. Nélküle lehetetlen lett volna ilyen helytakarékosan megoldani a feladatot.
A technológia megvolt. Márcsak a belső design-ban és persze az árban kelett megegyeznünk. És indulhatott is a küldetés.

Valóban az anyagok helyszínre juttatása volt a első nagy feladat. 60 tábla gipszkartont kellett felvinni úgy, hogy csak ötösével fért be a liftbe, átlósan. A 12 db OSB lapot már reménytelen volt a felvonóba betuszkolni. Csakis gyalog, fel a sokadikra. És minden lépcsőfordulóban át kellett buktatni a korláton, mert a fordulóban már megszorult a tábla. A padló úsztatásához használt Halltex táblákkal is hasonló volt a helyzet. Viszont a vázépítéshez használni kívánt faanyag végleg ellent mondott a lépcsőház bármely geometriai méretének. Maradt a külső köteles felhúzás. Kb 200 fm faanyagot vontattunk fel az épület homlokzatán. A lakók némi felzúdulásától és a gondnok területbiztosításától (és részvétnyilvánításától) kisérve.
Napokig tartott a transzport. De végül is minden felért és "már csak" össze kellett építeni.
Mivel a lakásban teljes felújítás folyt, időnként a más iparosokkal is egyeztetni kellett az időpontot, és munkafolyamatot. De a munka szépen haladt a maga ütemében. Kb 9 hét telt el az első kapavágástol a teljes átadásig. Persze közben várni kellett a szőnyegre, a hangszigetelő ajtóra és legvégül a fotelekre.
Minden mozi átadás előtti legutolsó mozzanata a hangrendszer beállítása. Ezt a pontot vártuk a legjobban, az izgatott tulajdonossal együtt. Elöször műszeresen be lett állítva a hangrendszer a legvalósabb hangzás érdekében. Ezután indult a szoba vallatópróbája. Előkerült néhány referencia értékü BD lemez. A filmek legzajosabb, legdinamikusabb mélyeket tartalmazó jeleneteit kerestük ki. (Transformers2 - nyitójelenet, Mátrix3 - Neo találkozása a legfőbb géppel, Gyűrük ura - számos csatajelenet egyike, ...) természetesen szigorúan eredeti True-HD hangal. A hangnyomásmérőn figyeltük az értékeket a jelenetek közben. Sokszor 100 dB
fölé szaladt a műszer. Majd a jelenetett megismételtük és a szomszédos helységekben mértünk. Alig emelkedett meg 5-8, de max 11 dB-lel a helységek zajszintje. Az eredmény kielégítőnek, sőt jónak tekinthető. "A falióra ketyegése hangosabb, mint az átszűrődő hangfoszlányok" nyugtázta a munkánk eredményét a tulajdonos. Boldogan és nyugodta vette birtokba új moziját. Mostmár biztos lehet benne, hogy sem a családját sem a szomszédokat nem fogja zavarni, ha végre "rendesen" újra nézi kedvenc filmjeit.

Az építés 100 képben itt tekinthető meg. >>
 

Az A.I.D.A. Audió Kft

referencia bemutató termévé választott minket.

KEF referencia terem
Meghallgatható a
KEF Refference 207/2 hansugárzók.
Marantz SA-11S2, SC-11S1, SM-11S1
meghajtással.Megkezdtük a fantasztikus akusztikai tulajdonságokkal rendelkező Green Glue termékek hazai forgalmazását! Ügyfeleink írták: